ΔραστηριότητεςMπορείτε να έρθετε στα "Μανταλάκια" για να παρακολουθήσετε:

 • Πολυθεματικά πρωινά εργαστήρια για βρέφη και παιδιά από 18 μηνών έως 5 ετών μαζί με τους γονείς τους (αναλυτικότερες πληροφορίες στο Πρόγραμμα και στα Νέα της ιστοσελίδας)
 • Απογευματινά εργαστήρια για βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 12 ετών (αναλυτικότερες πληροφορίες στο Πρόγραμμα και στα Νέα της ιστοσελίδας)
 • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
 • Εποχιακά Εργαστήρια (Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα, Καλοκαίρι)
 • Summer Camp
 • Σεμινάρια Ενηλίκων

 

"Τα Μανταλάκια" επίσης φιλοξενούν στον χώρο του εργαστηρίου:

 • Χειροποίητα παιδικά πάρτυ
 • Παρουσιάσεις βιβλίων
 • Ιδιαίτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία
 • Σχολικές γιορτές για τα Χριστούγεννα, τις Απόκριες ή για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς το καλοκαίρι

Σε όλες τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα «Μανταλάκια», ο χώρος του εργαστηρίου δίνεται κατ' αποκλειστικότητα.

 

Εκτός του Εργαστηρίου, "Τα Μανταλάκια" αναλαμβάνουν:

 • Δημιουργική απασχόληση παιδιών στο σπίτι τους για μία ή περισσότερες ώρες
 • Παιδικά πάρτυ στο σπίτι σας ή οπουδήποτε αλλού επιθυμείτε (πάρκα, παιδικές χαρές, μουσεία...)
 • Δημιουργική απασχόληση παιδιών σε βαπτίσεις ή σε άλλες εκδηλώσεις
 • Να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εικαστικά δρώμενα σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων, συνοδεύοντας νέους συγγραφείς σε σχολεία ή σε βιβλιοπωλεία
 • Σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Φορείς, Δήμους, Μουσεία και ΜΚΟ την υλοποίηση εικαστικών δρώμενων για παιδιά όλων των ηλικιών
 • Ιδιαίτερα εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

 

Τα υλικά για όλα μας τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν από Τα Μανταλάκια.

 

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, τους γονείς περιμένει μια κούπα ζεστός καφές και κουβεντούλα!


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Προτείνονται από το Υπουργείο Παιδείας

Το Καλλιτεχνικό Εργαστήριο "Τα Μανταλάκια" σχεδιάζει και παραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται στα «Μανταλάκια» σχεδιάζονται με σκοπό τη βιωματική προσέγγιση των θεματικών και της διδακτέας ύλης που επεξεργάζονται μέσα στην τάξη οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από το 2012 έως σήμερα, εκπαιδευτικές μας δράσεις έχουν εφαρμοστεί σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, σε νηπιαγωγεία, καθώς και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις Δημοτικών Αρχών και Πολιτιστικών Φορέων. Μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, ανοίγεται στους μαθητές ένας νέος κόσμος όπου η μάθηση γίνεται βιωματική εμπειρία και το σχολείο μετατρέπεται σε παιχνίδι, με αποτέλεσμα την αρμονικότερη συνύπαρξη μαθητών και δασκάλων μέσα στην τάξη.

Οι εκπαιδευτικές μας δράσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής αλλά και της γενικής παιδείας, καθώς και της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής των παιδιών. Ακολουθούν οι θεματικές ενότητες που καλύπτονται από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα:

Εικαστικά Εργαστήρια - Εικαστικά Παιχνίδια
Με αφετηρία τη ζωή και το έργο μεγάλων ζωγράφων, γλυπτών, μουσικών και άλλων καλλιτεχνών, τα παιδιά εξερευνούν τεχνοτροπίες και καλλιτεχνικά ρεύματα, δημιουργούν τα δικά τους έργα, και έρχονται σε επαφή με την ιστορία της τέχνης.
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στον «φαγώσιμο» κήπο του εργαστηρίου. Τα παιδιά επισκέπτονται και παρατηρούν τα δέντρα, τα μυρωδικά και τα λαχανικά του κήπου, συμμετέχουν στις εποχιακές εργασίες μέσα από βιωματικά παιχνίδια για τη σπορά, το πότισμα και τη συγκομιδή στον λαχανόκηπο, και τέλος απολαμβάνουν και γεύονται ό,τι φρόντισαν.
Συναισθηματική Αγωγή με Διαδραστικά Θεατρικά και Μουσικοκινητικά Παιχνίδια
Ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια συνεργασίας, θεατρικό παιχνίδι, κινητικές και μουσικές δραστηριότητες, αφήγηση και εμψύχωση παραμυθιού τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο των συναισθημάτων και εξελίσσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες.
Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
Εξειδικευμένα εργαστήρια στα οποία τα παιδιά επεξεργάζονται θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σωστή οδική συμπεριφορά, ο σχολικός εκφοβισμός. Τα εργαστήρια αυτά σχεδιάζονται και προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τις ανάγκες της εκάστοτε σχολικής ομάδας.
Εργαστήριο DIY
Παίρνουμε το τίποτα και το κάνουμε κάτι! Ένα εργαστήριο για τη χειροποίητη δημιουργία με καθημερινά και ανακυκλώσιμα υλικά. Κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων, διακοσμητικών και όχι μόνο, με εντυπωσιακές μεικτές τεχνοτροπίες. Τα παιδιά παρακινούνται να στολίσουν και να ομορφύνουν την τάξη τους ή τα παιδικά τους δωμάτια με τα εντυπωσιακά έργα τέχνης που δημιούργησαν τα ίδια.
Παραμύθια με Οrigami
Ένα εργαστήριο σκέψης και εξάσκησης βασισμένο στην πασίγνωστη παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη. Ήρωες κλασικών παραμυθιών παίρνουν μορφή με ιδιαίτερες τεχνικές.
Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών και Πειραμάτων
Τα παιδιά έρχονται με διασκεδαστικό τρόπο σε επαφή με τις επιστήμες και την τεχνολογία. Πραγματοποιώντας απλά πειράματα με τη χρήση καθημερινών υλικών, τα παιδιά διερευνούν τον κόσμο που μας περιβάλλει. Τί είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πώς μεγαλώνουν τα φυτά, τί υπάρχει πέρα από τον ουρανό... είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία προσπαθούμε να απαντήσουμε.
Εποχιακά Προγράμματα
Εποχιακές δράσεις κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. (Χριστούγεννα, Απόκριες, Πρωτομαγιά, Πάσχα, Καλοκαίρι)

Τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στον χώρο του εργαστηρίου ή στον χώρο του σχολείου στην Αθήνα και στην επαρχία.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις εκπαιδευτικές μας δράσεις προσφέρονται από «Τα Μανταλάκια».
Όσοι ενήλικες και παιδιά βρίσκονται στα Μανταλάκια κατά τη διάρκεια οιασδήποτε δραστηριότητας, είναι ασφαλισμένοι στην Interamerican.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΑΣ

 

Φεβρουάριος 2017: Δήμος Αθηναίων, Σύνταγμα. Αποκριάτικα Εικαστικά Δρώμενα με Μεικτές Τεχνικές για Παιδιά Όλων των Ηλικιών.
Δεκέμβριος 2016: Τηλεοπτική Εκπομπή "Blind Taste", Κανάλι Star. Συμμετοχή μαθητριών του εργαστηρίου μας σε εκπομπές μαγειρικής. 
Νοέμβριος 2016: Τηλεοπτική Εκπομπή "Επιτέλους Σαββατοκύριακο", Κανάλι Epsilon. Συμμετοχή του εργαστηρίου μας με Χριστουγεννιάτικα Εικαστικά Δρώμενα.
Απρίλιος 2016: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", Πλάκα. Εικαστικό δρώμενο με τίτλο "Ανθεστήρια και Μαγιόξυλα στην Αθήνα". Μεταφέρουμε την αρχαία γιορτή στην σύγχρονη πόλη και φέρνουμε τα Ανθεστήρια στο σπίτι μας. Φτιάχνουμε με ανακυκλώσιμα υλικά και εμψυχώνουμε το ανθισμένο σπίτι μας δημιουργώντας, γονείς και παιδιά μαζί, μία ολάνθιστη πόλη, τη δική μας Αθήνα, με αγάπη και σεβασμό προς το περιβάλλον.
Απρίλιος 2016: Χειροτέχνικα Άνοιξη 2016, Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Δημιουργία και υλοποίηση εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά στο "Krafty Kids Corner" της έκθεσης.
Μάρτιος 2016: Pierce, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Συμμετοχή στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά Εγχειρίδια: Από το Παρελθόν στο Παρόν και το Μέλλον" που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και το Pierce - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Υλοποίηση του βιωματικού εργαστηρίου "Φιλοτεχνώντας τα Συναισθήματα".
Απόκριες 2016: Δήμος Αθηναίων, Ζάππειο. Αποκριάτικα Εικαστικά Δρώμενα με Μεικτές Τεχνικές για Παιδιά Όλων των Ηλικιών. Τα παιδιά δημιουργούν το Καρναβάλι των Ζώων και Αφρικάνικα Τοτέμ, μεταμφιέζονται σε μεγάλους καλλιτέχνες όπως η Frida Kahlo και ο Salvador Dali, και φιλοτεχνούν πρωτότυπους Καρνάβαλους μαζί με τους γονείς τους!
Απόκριες 2016: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη", Πλάκα. Αποκριάτικο εργαστήρι ραπτικής για παιδιά. Κατασκευάζουμε χειροποίητες κούκλες με παρασοδιακές φορεσιές, με στοιχεία και μοτίβα από την ελληνική παράδοση. Με υφαντά στοιχεία και περίτεχνες δαντέλες, κεντητές ποδιές με παραδοσιακές μπορντούρες, πολύχρωμα μαντήλια και στεφάνια, δημιουργούμε εντυπωσιακές στολές, αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
2016: Τηλεοπτική Εκπομπή "Στα Καλά Καθούμενα", Κανάλι Epsilon. Συμμετοχές του εργαστηρίου μας με εικαστικές δημιουργίες των μαθητών μας. Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό!
Νοέμβριος 2015: "Μποδοσάκειο" Δημοτικό Σχολείο, Κολλέγιο Αθηνών. "Τα Μανταλάκια" συμμετείχαν στο "Παραμυθένιο Πρωινό", ένα πρωτότυπο φεστιβάλ παραμυθιού που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών, παρουσιάζοντας και δημιουργώντας "Μια Ιστορία, Μια Φορά σε Ένα Σκουπιδοδάσος" μαζί με τους μαθητές της Πρώτης, Δευτέρας και Τρίτης Δημοτικού του Κολλεγίου Αθηνών. Ένα οικολογικό εικαστικό δρώμενο με μεικτές τεχνικές και origami, βασισμένο στο παραμύθι "Ζήσε Μαϊμού να Φας Τριφύλλι".
Απόκριες 2015: Δήμος Αθηναίων, Ζάππειο. Τα παιδιά εμπνευσμένα από τις γνωστές προσωπογραφίες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου δημιουργούν περίτεχνους γιακάδες και μανίκια του καλλιτέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά.
Απόκριες 2015: WWF, εκθεσιακός χώρος του μετρό Συντάγματος. Έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
2015: Τηλεοπτική Εκπομπή "Στα Καλά Καθούμενα", Κανάλι Epsilon. Συμμετοχές του εργαστηρίου μας με εικαστικές δημιουργίες των μαθητών μας. Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό!
Χριστούγεννα 2014: Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, πλατεία Κλαυθμώνος. Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά.
Χριστούγεννα 2014: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα. Eικαστικό δρώμενο "Χριστουγεννιάτικα Στεφάνια".
Οκτώβριος 2014: Βρυσάκι, Πλάκα. Συμμετοχή στο Project της WWF  "Δες το αλλιώς" με θέμα την Ανακύκλωση. Κατασκευή ανακυκλώσιμων μεταφορικών μέσων.
Μάιος 2014: Συμμετοχή στο 3οΦεστιβάλ του «Έλα μαζί».
Απόκριες 2014: Ξενώνας Ελπίδα. Κατασκευή χαρταετού
Απόκριες 2014: Δήμος Αθηναίων, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατασκευή αρχαίας περούκας.
Σεπτέμβριος 2013: 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού (Δημιουργία του εργαστηρίου μας).
Μάιος 2013: PUBLIC Mall και Ν. Ερυθραίας: εικαστικό εργαστήρι με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού (για την παρουσίαση των βιβλίων «Ρωμανός ο Φαροφύλακας» και «ο μικρός Μυλού και η κούκλα των ευχών», εκδ.Μιχ.Σιδέρη).
Μάρτιος - Απρίλιος 2013: Εκπαιδευτικό Κέντρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Εικαστικά δρώμενα με θέμα τα Ζώα.
Μάρτιος 2013: Σχολή ΧΕΝ (στο πλαίσιο των 130 χρόνων του Οδηγισμού). Εικαστικό εργαστήρι με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού.
Άνοιξη 2013: Σχολεία Λάτσειο και Μποδοσάκειο. Εικαστικό εργαστήρι για την παρουσίαση του βιβλίου «Ρωμανός ο Φαροφύλακας».
Άνοιξη 2013: Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή. Θεατρικό παιχνίδι για την παρουσίαση του βιβλίου «Ρωμανός ο Φαροφύλακας».

 


                                               

 

*** Τα εργαστήρια είναι βιωματικά. Σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.